Prvú hudobnú školu pre Slovensko v Bratislave otvorili v roku 1919

22.08.2011 Bratislava

Bratislava 19. augusta (TASR) - Zakladateľom prvej hudobnej školy pre Slovensko v Bratislave bol hudobný pedagóg, zbormajster a prekladateľ, profesor Miloš Ruppeldt a osobnosti vtedajšieho spoločenského a kultúrneho života.

Po rozpade Rakúsko-Uhorska vznikla potreba zriadiť na Slovensku - v Bratislave - hudobnú školu. Dovtedy talentovaní Slováci navštevovali hudobné školy vo Viedni, Budapešti a iných mestách Európy. Vybudovať inštitúciu, ktorá by pripravovala profesionálnych slovenských umelcov, si dali za cieľ účastníci prvého zasadnutia jednoty Hudobných stavov na Slovensku v roku 1919 v Žiline. Uskutočniť tento zámer sa podujali významní predstavitelia vtedajšieho hudobného života Miloš Ruppeldt, Mikuláš Schneider-Trnavský, dr. Alois Kolísek a Anula Zochová.

Prvú hudobnú školu pre Slovensko v Bratislave slávnostne otvorili 6. novembra 1919 koncertom speváckeho zboru spolku \"Bratislava\" pod vedením jeho dirigenta Miloša Ruppeldta. Vo svojom vystúpení na slávnosti prof. Ruppeldt povedal: \"Cieľom školy je vychovávať Slovensku umelcov a pomáhať tvoriť slovenskú samostatnú hudbu.\" Vyučovanie sa začalo hneď po prijímacích skúškach 10. novembra 1919. Prijali 390 žiakov. Prvým správcom školy sa stal jej zakladateľ, profesor Miloš Ruppeldt, riaditeľom bol do roku 1922. Okrem riaditeľa vyučovalo na škole v prvý rok 12 slovenských i českých učiteľov. Spočiatku mala škola iba sláčikové, klavírne, dychové a spevácke oddelenie.

Z Prvej hudobnej školy pre Slovensko vznikla v roku 1922 Hudobná a dramatická škola – vyššia umelecká odborná škola v Bratislave. Jej nový riaditeľ - hudobník, skladateľ a klavirista Frico Kafenda sa zaslúžil o to, že 26. januára 1928 ministerstvo školstva udelilo škole právo verejnosti, vykonávania skúšok a vydávania vysvedčení platné v celom štáte. Hudobná a dramatická škola sa rozdelila na Hudobnú školu pre Slovensko a Hudobnú a dramatickú akadémiu pre Slovensko, ktorá prešla od 7. mája 1941 pod správu štátu a dostala názov Štátne konzervatórium v Bratislave. V roku 1960 zmenila názov na Konzervatórium a po úpravách štátnej správy v roku 2002 škola nesie meno Konzervatórium v Bratislave.

V roku 1949 vznikli pobočky Hudobnej školy v Bratislave, začiatkom 50-tych rokov 20. storočia došlo k jej poštátneniu. Centrálna škola a jej pobočky sa v roku 1952 premenili na I. hudobnú školu v Bratislave. Počas 50-tych rokov 20. storočia sa postupne vytvárali ďalšie štyri hudobné školy. I. hudobná škola v Bratislave, ktorá v súčasnosti sídli na Panenskej ulici, nesie od roku 1990 názov Základná umelecká škola Miloša Ruppeldta.

Prvá hudobná škola v Bratislave ako jediná inštitúcia svojho druhu na Slovensku počas všetkých svojich premien napĺňala hlavnú ideu zakladateľov – vychovávať slovenských umelcov, učiteľov i skladateľov. Viacerí z nich boli žiakmi tejto školy. Patria k nim hudobní skladatelia Vladimír Bokes, Milan Dubovský, Eugen Suchoň, Ľudovít Rajter, Ján Cikker, Alexander Moyzes, režiséri a herci Ján Borodáč, Ján Jamnický a mnohí iní.
 

Vyberte región